Dobrą metodą jest ograniczenie pewnych składników odżywczych, które negatywnie wpływają na stan zdrowia i funkcjonowanie układu kostnego.

Sól

Pierwszym czynnikiem negatywnie oddziałującym na stan naszego kośćca jest sód. Nadmiar soli w diecie zmniejsza przyswajanie wapnia oraz prowadzi do wzrostu resorpcji tkanki kostnej i osłabienia jej struktury. Dlatego dzienna dawka soli nie powinna przekraczać 5 gramów. Należy jednak pamiętać, że sód znajduje się nie tylko w kuchennych solniczkach, ale także w słonych przekąskach, konserwach, wędlinach, serach czy pieczywie, które również należy jeść z umiarem. Wyjątkiem w tym przypadku jest podaż soli u sportowców, gdzie podczas wykonywania ćwiczeń wskazana jest zbalansowana podaż soli, jako jednego z podstawowych elektrolitów.

Kofeina

Niekorzystny wpływ na układ kostny ma także nadmierne spożycie kofeiny, znajdującej się w kawie, herbacie czy napojach gazowanych typu coca cola i napoje energetyzujące. Prowadzi ona do słabszego wchłaniania się wapnia, a co za tym idzie, do zmniejszenia masy kostnej i regeneracji po złamaniu. Nie zaleca się więc picia dużej ilości płynów zawierających kofeinę. Umiarkowane spożycie kawy, np. 1-2 filiżanki zazwyczaj nie jest szkodliwe. 

Alkohol

Alkohol jest kolejnym produktem negatywnie wpływającym na proces mineralizacji i wytwarzania tkanki kostnej. Zmniejsza on wchłanianie wapnia i magnezu, które mają znaczący wpływ na proces leczenia oraz wpływa toksycznie na osteoblasty, czyli komórki kościotwórcze. Co więcej alkohol może też zwiększać wydalanie wapnia z moczem oraz negatywnie wpływać na funkcjonowanie wątroby, odpowiedzialnej za odpowiednie stężenie aktywnej witaminy D. W związku z czym warto zrezygnować z napojów wyskokowych na czas rekonwalescencji po złamaniu.

Papierosy

Następnym produktem bezwzględnie przeciwwskazanym przy złamaniu kości są papierosy. Palenie tytoniu znacznie upośledza gospodarkę wapniową. Ponadto może też bezpośrednio hamować funkcjonowanie komórek kościotwórczych. Warto więc, by osoby uzależnione od tytoniu spróbowały podjąć walkę z nałogiem i odstawić papierosy na czas leczenia lub całkowicie rzucić palenie, co z pewnością przyniesie same pozytywne skutki dla ich organizmu.


Poza ograniczeniem powyższych produktów, warto też pamiętać o tym, by spożywane dania były bogate w witaminy i minerały wspomagające proces zrastania kości. Więcej o tym w artykule: 

Ponadto istotne są odpowiednio zbilansowane i dostosowane posiłki do zapotrzebowania kalorycznego. Bowiem gdy w czasie kontuzji mobilność chorego jest mniejsza, nie trudno o zwiększenie masy ciała. Jednak mimo ograniczeń fizycznych wynikających z kontuzji, należy pamiętać o rehabilitacji i ćwiczeniach usprawniających, ponieważ ruch pozytywnie wpływa na rozwój i mineralizację tkanki kostnej oraz na masę mięśniową. Co więcej sport i aktywność znacznie poprawia ogólny stan zdrowia fizycznego jak i psychicznego, o czym świadczy stare powiedzenie “w zdrowym ciele, zdrowy duch”. 


Bibliografia

  • Wpływ soli na zdrowie kości:
    • Teucher, B., & Fairweather-Tait, S. J. (2003). “Dietary sodium (salt) and bone health”. International Journal for Vitamin and Nutrition Research, 73(6), 453-461.
  • Wpływ kofeiny na zdrowie kości:
    • Hernández-Avila, M., Colditz, G. A., Stampfer, M. J., Rosner, B., Speizer, F. E., & Willett, W. C. (1991). “Caffeine, moderate alcohol intake, and risk of fractures of the hip and forearm in middle-aged women”. American Journal of Clinical Nutrition, 54(1), 157-163.
  • Wpływ alkoholu na zdrowie kości:
    • Turner, R. T., & Sibonga, J. D. (2001). “Effects of alcohol use on bone metabolism in elderly women”. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine, 226(11), 1031-1035.
  • Wpływ palenia tytoniu na zdrowie kości:
    • Law, M. R., Hackshaw, A. K. (1997). “A meta-analysis of cigarette smoking, bone mineral density and risk of hip fracture: recognition of a major effect”. British Medical Journal, 315(7112), 841-846.
  • Ogólne zalecenia żywieniowe i wpływ na zdrowie kości:
    • Holick, M. F. (2004). “Vitamin D: importance in the prevention of cancers, type 1 diabetes, heart disease, and osteoporosis”. American Journal of Clinical Nutrition, 79(3), 362-371.
    • Rizzoli, R., Biver, E. (2015). “Dietary protein and bone health”. Revue de l’Osteoporose, 6(4), 254-263.
  • Rola aktywności fizycznej w rekonwalescencji po złamaniach kości:
    • Nikander, R., Kannus, P., Dastidar, P., Hannula, M., Harrison, L., Cervinka, T., … & Sievänen, H. (2009). “Targeted exercise against osteoporosis: A systematic review and meta-analysis for optimising bone strength throughout life”. BMC Medicine, 7(1), 47.
  • Ilustracje wykorzystane w artykule: Unsplash

Ta bibliografia obejmuje zarówno ogólne tematy dotyczące wpływu diety i stylu życia na zdrowie kości, jak i bardziej szczegółowe badania dotyczące wpływu soli, kofeiny, alkoholu i palenia tytoniu. Warto zaznaczyć, że informacje zawarte w tekście powinny być traktowane jako ogólne wytyczne i nie zastępują indywidualnych zaleceń lekarskich.

Przeczytaj pozostałe artykuły

Osteotron – rewolucyjne urządzenie dla Twojego zdrowia i sprawności!

Czy marzysz o szybkim, skutecznym i bezbolesnym sposobie na wyleczenie swojego złamania? Czy

Czytaj więcej
Właściwa dieta po złamaniu

Złamanie kości to nie tylko odczuwany ból czy dyskomfort, ale przede wszystkim czasowa

Czytaj więcej
Czego unikać w diecie po złamaniu kości?

Złamanie kości często wiąże się z ograniczeniem w normalnym funkcjonowaniu i czasową zmiana

Czytaj więcej